A ÎNCEPUT SIMFEST- A XIV-A EDIȚIE

Peste 80 de producții înscrise în competiție, atât din țară cât și din străinătate , proiecții de film spectaculoase, lansări de carte, recitaluri de muzică și poezie- sunt doar câteva din surprizele ediției cu numărul XIV a Festivalului Internațional al Televiziunilor și Producătorilor Independenți  SIMFEST, care are loc în aceste zile la Tîrgu Mureș. Ediția din acest an a festivalului este conturată în jurul ideii „limba română- întoarcerea la rădăcini”.

În cadrul conferinței de presă care a deschis SIMFEST 2017, președintele festivalului, Ioan Ceaușescu a dezvăluit câteva din noutățile acestei ediții. Foarte multe din producțiile încrise în competiție vin din străinătate.

“Cea mai importantă noutate este legată de faptul că în sfârșit ne merităm titulatura de festival internațional, atât datorită componenței juriului cât și producțiilor înscrise în concurs. Din cele 84 de producții, foarte multe documentare, reportaje , videoclipuri dar și producții de altă natură sunt din Republica Moldova, pentru că e foarte aproape de noi dar și din depărtatele State Unite ale Americii, din Belgia, Danemarca , Israel, Olanda, chiar și Rusia” a precizat Ioan Ceaușescu.

Publicul larg este invitat să participe și la proiecțiile de film care au loc în afara competiției, la Cinema Arta.  Marți seara va fi prezentat  un film realizat de preotul român ortodox din Nicosia, Ciprian Mega, “Dimineața care va veni”, miercuri pe marele ecran al cinematografului va rula filmul politic “Un drum cu tata”, selectat special pentru SIMFEST de președintele Festivalului Internațional CINEPOLITICA iar vineri va fi proiectat documentarul “100 de movile”, în regia lui Max  T. Ciorbă, o producție OWH Studio Chișinău. Tot vineri încep și Zilele Cărții și Muzicii SIMFEST iar cei prezenți în Piața Teatrului vor avea parte de momente deosebite. La Tîrgu Mureș va fi lansat volumul ”Auschwitz, 70 de ani. Alive”, rezultatul unei inițiative  TVR Cluj, unică în Romania și “Spovedania” de Ioana Giurgiu, o pensionară româncă, originară din Luduș, stabilită în Miami,  Statele Unite.  De asemenea editura  TRITONIC București se întoarce la SIMFEST iar pleiada de scriitori mystery & thriller va aduce în fața publicului cititor o serie prezentată în premieră la Târgu Mureș.

“Întreaga ediție are de altfel ca motto, ca idee centrală, limba română- întoarcearea la rădăcini, și  atunci avem foarte  multe producții din zona aceasta de români plecați în străinătate. În plus la Gala Laureaților, avem un eveniment surpriză, un recital de muzică și poezie aromână, sămbăta seara la Teatrul Ariel”a adăugat  președintele festivalului, Ioan Ceaușescu.

La conferință au luat parte  și doi dintre membrii juriului din acest an, Ion Stavre conferențiar doctor SNSPA și Dorin Ion Ilie, director de imagine France TV, care după vizionarea online a producțiilor din concurs s-au declarat încântați de ingeniozitatea participanților în competiția SIMFEST dar și de dinamica festivalului.

“Pot să vă spun că fiecare ediție a fost mai bună decât cealaltă, calitatea producțiilor este din ce în ce mai evidentă și este firesc să fie așa. Când spun calitatea am în vedere cele două faze ale producției, partea de fimare , o imagine curată, corectă din punct de vedere cinematografic și cu imaginatie în ceea ce înseamnă compoziția cadrului și de asemenea am văzut și o editare foarte bună, și când spun o editare foarte bună, mă refer la o editare cu ritm, dinamică, ce urmărește foarte bine o complementaritate a imaginilor cu partea de voice over” a explicat Ion Stavre.

Dorin Ion Ilie se află pentru prima oară la SIMFEST.

“Eu aș putea spune că am fost extrem de impresionat de generația nouă care este foarte creativă, care cu mijloace foarte puține reușește să creeze, să realizeze lucruri extraordinare (…) Sper să reușesc să fac vizibil și să fac publicitate acestui festival care găsesc că este extraordinar ca și concept, ca și idee, ca și mijloace, și care pune în evidență creațiile. Sunt extrem de admirativ vis –a- vis de creativitate, ingeniozitate, vis- a -vis de subtilitatea anumitor proiecții” a conchis Dorin Ion Ilie.

Festivalul Internațional al Televiziunilor și Producătorilor Independenți  SIMFEST are loc în perioada 14-20 august.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *