DIRECTORUL TRITONIC: “AUTORII ROMÂNI SUNT CITIȚI FOARTE PUȚIN”

Prezent la Tîrgu Mureș în calitate de trainer al Scolii de Vară SIMFEST 2017, scriitorul și directorul editurii Tritonic, Bogdan Hrib, a declarat că interesul cititorilor pentru scriitorii români este destul de scăzut și a explicat care este motivul.

“Autorii români sunt citiți foarte puțin pentru că există și explicația întâmplărilor de după ‘90. Au existat acei ani în care ne-au lipsit foarte multe din volumele apărute în 50 de ani în lume și atunci în anii ‘90 a fost un exod, un potop al volumelor traduse iar autorii români s-au pierdut în neantul acesta plin de zecile de volume traduse” a precizat Bogdan Hrib.

El este de părere și că preferințele cititorilor s-au schimbat în decursul anilor și în ceea ce privește genurile literare. Ce cărți citesc, totuși, românii?

“Preferințele s-au schimbat pentru că se și scrie altfel, de exemplu genul fantasy nu se citea atât de mult pentru că nu se scria atât de mult, acum 20-30 de ani “ spune scriitorul.

Întrebat care este motivul pentru care scrie, Bogdan Hrib a răspuns:

“Cred că scriu pentru că la un moment dat, citind am zis sau am gandit, domnule ideea asta mi-a venit și mie, ia uite unu mai șmecher a scris-o mai devreme, și când zic mai devreme mă refer la Jules Verne sau la Dumas, la Balzac, Voltaire sau Hemingway. Citind mi-am zis, de ce nu? De ce să nu încerc să aștern pe hârtie cam cum aș vedea eu ideile și pe principiul pofta vine mâncând, odată ce am început să scriu, plăcerea, patima a fost din ce în ce mai mare. Recunosc că au aparut și mici fani, cititori care m-au lăudat, cititori care m-au criticat, s-a creat o comunitate  și e foarte interesant și plăcut când faci parte dintr-o sectă a autorilor de romane polițiste și în țară dar și în străinătate și treptat m-am dezvoltat într-o directive, o zonă din care nu aș mai putea să ies, nu aș putea să traiesc acum fără să scriu”.

Bogdan Hrib  este scriitor, scenarist, editor de carte și conduce editura Tritonic Books din București. A intrat în presă în 1983, a activat și ca fotoreporter la celebra revistă Flacăra. Este un scriitor prolific și fondatorul Festivalului Mistery & Thriller.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *